Det händer någonting när bilen rullar in i Hälsingland. Kanske är det de skogsklädda bergen i fjärran, vidderna av åkerlandskap, de vita björkarna som tecknar av sig vid sjöarna som ger liv åt friheten och drömmarna. Det finns saker att göra i Hälsingland…
–Jag vill köpa en Hälsingegård där jag kan dreja, väva, odla och vara mitt i naturen med familjen. Koppla av från stressen i Stockholm och andas frisk luft, säger Catrin under vår biltur mot Järvsö. Under resan avhandlar vi allt mellan himmel och jord och de saker som gör livet värt att leva. Kärlek, barn, döden, förgängligheten och naturen. För varje mil känns vardagen längre bort och äventyret närmre. Vi handlar in i Bollnäs och de svenska sommarsmakerna fyller våra kundkorgar – nypotatis, dill, jordgubbar, lax och ost. När vi rullar in i Järvsö slår det mig att tiden faktiskt står still ibland. Skyltarna är stil äldre, byggnaderna från början på 1900-talet, siluetterna av fäbodarna, kyrkan praktfullt synlig i vackra Ljusnan. Framför allt ter sig färgerna klarare. När vi ankommer till Norrvåga uppenbarar sig en romantisk idyll – den svenska lantdrömmen. Syrenen blommar och katten välkomnar oss.
Om att köra vilse
Vaknar utvilad. Tystnaden. Lugnet. Att sova med öppet fönster. Efter frukost beger vi oss ner till Ljusnan och Kyrkbybadet. Ljuset och grönskan borde älskas av konstnärer men får i stället etsa sig fast hos två vanliga dödliga. Vi färdas på slingriga vägar till Eckelsbo, tidigare by utefter kalvstigen mot Järvsö, där två visningar väntar. Hamnar på villovägar för att mobilen saknar täckning. Möter en charmig bonde som visar oss vägen. Hittar ett tiny house som kanske bebos av näcken. Mitt i skogen och på vacker åkermark uppenbarar sig soldattorpet. Vi får en smak av svensk historia, livet och de många människoöden som vistats på platsen.
Vi säger sedan farväl och svänger inom slumrande Delsbo som ännu inte vaknat. Men kanske snart. Kanske i juli. Med kurrande magar tar vi oss till Järvsö Creperie. Två galetter senare förstår vi varför de är upptagna i White Guide. Råvarorna, den personliga servicen och atmosfären skapar tillsammans pricken över i:et.
Ett snabbt ombyte och vi är på väg uppför Järvsö Klacken. Berget uppmäter 390 meter över havet och är belägen på den östra sidan av Ljusnan. Vandringsleden är väl uppmärkt och på toppen serveras vi en milsvid utsikt över det vackra landskapet.
Vi delar våra upptäckter under dagen över kvällsmaten och passar på att ta ett kvällsdopp i Ljusnan.
Stressar ner och upptäcker världsarvsgård
Vackra Orbaden Spa & Resort välkomnar oss till en morgon med avkoppling. Att sitta i utomhusjacuzzin med utsikt över älven Ljusnan och den omkringliggande naturen är verkligen balsam för själen. Efter en stunds harmoni har vi bokat lunch på Hälsingegården Gästgivars i Vallsta. Det är en världsarvsplats med ett separat hus med rikt utsmyckade rum för fest. Byggt enbart för ett bröllop. Den guidade rundturen är mycket personlig och intressant. Den ger oss all kunskap om traditionerna runt schablonmålningar, folkkonsttraditioner och välståndet hos bönderna som byggde dem.
På eftermiddagen tar vi oss till Trappstigen. Det är en lätt vandring upp till Öjebergets utsiktsplats. Återigen blir vi belönade med skog, vatten, himmel och allt det karakteristiska som kännetecknar Hälsingelandskapet.
Kvällsmåltiden står Bergshotellet för. Menyn består av drycker och rätter som passar alla smaker. Ingen går hungrig härifrån!
Firar traditionsrik nationaldag och blir inbjuden till en riktig pärla
Det doftar nyklippt gräs och inte ett moln på himlen så långt ögat kan nå. Det här är svensk sommar när den är som bäst. Idag är det även vår sista dag och det är också Sveriges nationaldag. Vi promenerar till Stenegård som är en kulturminnesskyddad storgård från mitten av 1800-talet. Här kommer folkdanslaget, musiker och barn hylla Sverige, du gamla du fria du glädjerika nord. På området finns även konsthantverksbutiker, secondhand och Lill-Babs museum. Passar på att köpa en burk med hjortronsylt till sommarens vaniljglass. Vi njuter av en hällvarm tunnbrödsklämma från JärvsöKlämman. Smaken är genuin och råvaror kommer från de lokala gårdarna. Solen värmer oss och tonerna från folkmusikerna ljuder över platsen. Om det vore möjligt hade vi stannat tiden ett slag. Vi går sedan tillbaka till Norrvåga och säger farväl. Stannar till på Järvsö Gårdsbageri och köper med fikabröd och hantverksbröd till det sista stoppet innan hemfärden. Kanske också det mest spännande. Vi har blivit inbjudna till vad ägaren kallar ett kråkslott. Men det är allt annat än ett kråkslott. Tiden har stått still och bevarat kulturskatter av sällan skådat slag. Det är bara vi som får tillträde då Hälsingegården är stängd för allmänheten. Gården är en skatt för framtiden. De vackra rummen har schablonmålningar och tidsenliga allmogemöbler som fullkomligt ger mig en käftsmäll i sin prakt för att inte tala om rummet med kläder som användes vid dop, bröllop eller fest. Hälsingarna har verkligen ett gott sinne för värdskap. Vi blir hjärtligt välkomnade, bortskämda med skatter och många lärdomar rikare.
När vi riktar blicken mot Stockholm så slår det mig att vi båda har hittat en plats att återvända till. En plats för en av oss att kanske kalla sitt hem. För mig ett ställe där jag kunde blicka utåt för att vända inåt och hitta hem i äventyret som kallas livet.
留言